10+1 trikov ako sa efektívnejšie učiť

Hledej s námi odpovědi na otázky zítřka!

10+1 trikov ako sa efektívnejšie učiť

Každý z nás čelí tomu istému problému. Ako sa najlepšie naučiť na ďalší test či skúšku. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko trikov, ako si učenie uľahčiť alebo spríjemniť.

  1. Pravidelné učenie

Hoc túto frázu všetci poznáme – ale pravidelné učenie pomáha lepšie zvládnuť učivo. Tým, že sa učíme pravidelne, dávame našej pamäti priestor na spracovanie informácií a je väčšia pravdepodobnosť, že budeme používať hĺbkový učebný štýl. Tiež nebudeme podliehať veľkému stresu, narozdiel od učenia sa tesne pred skúškou. 

  1. Vyhraďte si priestor pre učenie

Mnohí z nás robia pri učení obrovskú chybu, a to to, že sa učia v posteli. Takýto spôsob je iste pohodlný, ale chybný. Naša myseľ priraďuje k častiam domácnosti činnosti a podľa toho ovplyvňuje našu náladu, ale aj telesné funkcie. Učenie sa v posteli spôsobuje, že sa cítime unavení, a tým sa nám horšie prijímajú informácie. Preto by sme si mali nájsť miesto, kde sa pravidelne budeme učiť. 

  1. Nájdite si vhodný čas na učenie

Nájsť si čas na učenie môže predstavovať problém. Ľudí rozdeľujeme do 2 kategórii (chronotypov):  A) Ranné vtáča alebo B) nočná sova. Obidva typy sú zásadne odlišné. Ranné vtáča ,alebo ranný chronotyp, ako podľa názvu môžeme tušiť, je najaktívnejší v doobedných hodinách. Pokiaľ sme tento chronotyp, mali by sme sa učiť v ranných hodinách a cez pracovný týždeň. Naopak nočné sovy, či nočný chronotyp, by sa mal učiť vo večerných hodinách, kedy je najaktívnejší. Zároveň by tiež mal preferovať učenie cez víkendy. Pokiaľ si nie ste istí, ktorý typ ste, môžete to zistiť pomocou dotazníka MEQ.

  1. Učivo si deľte na logické celky

Učivo, ktoré sa učíte, si rozdeľte do menších celkov. Učte sa tieto celky jednotlivo  a postupne za sebou. Toto by vám malo pomôcť vytvoriť si logické poradie, vďaka čomu budete vedieť lepšie memorovať detaily a rôzne aspekty.

  1. Dávajte si prestávky

Počas učenia by ste si mali dávať pravidelné prestávky. Nielenže si oddýchnete, ale aj naberiete motiváciu pokračovať ďalej. Najefektívnejší model je 45-50 minút učenia a 5 minút pauzy. Avšak pozor, počas prestávky by ste nemali robiť nič iné než oddychovať. Nemali by ste používať telefóny ani iné zariadenie. Mali by ste zatvoriť oči a snažiť sa uvoľniť a „vypnúť“ mozog.

  1. Po učení žiadna aktivita

Po učení by ste sa nemali namáhať cvičením či inou ťažkou aktivitou, ale mali by ste si zdriemnuť. Hodinový spánok vám pomôže lepšie utriediť pamäťové záznamy v dlhodobej pamäti. Vďaka tomuto si môžete lepšie zapamätať učivo.

  1. Poznaj svoj učebný štýl

Učebný štýl je správanie typické pre jednotlivca v procese učenia. Teda pre každého je tento štýl rozdielny. Taktiež závisí aj od predmetu, ktorý sa učíme. Inak sa učíme na biológiu, chémiu, fyziku či matematiku. Aby sme spoznali, aký štýl nám najviac vyhovuje, stačí nám len pozorovať svoje výsledky pri rôznych spôsoboch učenia sa. Napríklad vytvorenie si pojmovej mapy a zistenie, či nám pomohla pri následnom učení. Alebo vytvorenie si bohato ilustrovaných poznámok. Ďalšou možnosťou pre nás môže byť vyplnenie si testu na učebné štýly. Takýchto testov je mnoho, z našej strany odporúčame test VARK či Gardnerov model. 

  1. Pripravte sa na učenie

Týmto bodom nemyslíme fyzické pripravenie sa na učenie ako je napísanie si poznámok či zozbieranie literatúry, ale skôr mentálne nastavenie na učenie. Pred učením by sme sa mali nastaviť na to, že sa ideme učiť a motivovať sa pre zvládnutie učiva. 

  1. Skúste si čítať nahlas

Čítanie nahlas má niekoľko výhod. Asi najvýraznejšia z nich je, že zapájame viacero zmyslov pri prijímaní informácií. Teda okrem zraku zapájame aj sluch. Čo znamená, že informáciu spracúva viacero častí nášho mozgu, a tak sa dokáže lepšie uložiť v dlhodobej pamäti. Okrem toho čítanie nahlas pomáha lepšie zväčšiť si slovnú zásobu než len čítanie si potichu. Ale pozor, neskúšajte si čítať nahlas v preplnenej študovni.

  1. Odmeňujte sa

Ako sme už viackrát spomínali, motivácia je zásadný faktor pri procese učenia. A jednou formou motivácie môže byť odmeňovanie. Avšak mali by sme si stanoviť malé ciele na odmenu. Napríklad po naučení sa istej časti učiva si doprajeme sladkosť. Toto nám môže zväčšiť našu motiváciu a prispieť k lepšiemu zvládnutiu učiva.

  1. Opakujte si v časových odstupoch

Nielen priebežné učenie pomáha si lepšie zapamätať učivo, ale aj priebežné opakovanie. Ebbinghaus, psychológ zaoberajúci sa pamäťou, zistil, že po 31 dňoch od učenia zabudneme až 79% naučeného. Preto by sme si mali pravidelne opakovať naučené, aby sme docielili efekt rekognície- znovupozania. Teda aby sme si pravidelne obnovili pamäťové stopy, ktoré sme si predtým vytvorili. Taktiež môžeme uplatniť efekt preučenia. Tento efekt spočíva v tom, že sa naučíme viac ako je potrebné, a hoc z toho zabudneme určitú časť, naučili sme sa daného učiva viac, a teda si budeme aj viac pamätať.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *