Metodiky: Souhvězdí

Hledej s námi odpovědi na otázky zítřka!

Metodiky: Souhvězdí

Pro všechny rodiče a učitele dětí na prvním stupni jsme připravili materiály a návod na aktivitu, která propojuje přírodovědu, výtvarnou výchovu i češtinu. Zaručujeme, že u dětí bude mít úspěch!

Co potřebujete:
1. Obrázek souhvězdí s příslušným mytologickým příběhem (zašleme po vyplnění krátkého dotazníku, který naleznete na konci tohoto článku)
2. Černou čtvrtku
3. Žlutou čtvrtku
4. Vyřezávátko na hvězdičky
5. Bílou pastelku
6. Obyčejné lepidlo na papír
7. Pravítko
8. Zlatou barvu: nejlepší jsou zlaté třpytkové lepidla, které způsobí 3D efekt. Doporučujeme ale lepidla vyzkoušet před tím, než je dáte dětem – při některých je manipulace s tubou náročná.

Postup:
Postup rozdělíme na dvě části, přičemž první část je přípravní a druhá je hlavní aktivita pro děti. Při menších dětech a nedostatku času doporučujeme aktivitu dopředu předpřipravit. Na samotnou druhou část pak stačí jedna vyučovací hodina, pokud se ale budete více zabývat teorii k souhvězdím, nebo podrobněji probírat mytologické příběhy, můžete si na ní vyhradit i víc hodin.

První část:

  1. Vybereme si jedno souhvězdí – v našich materiálech jich máte na výběr 20.
    Poznámka: Děti si často vybírají princeznu Andromedu, protože je to prostě princezna. Ta je ale výtvarně náročnější, proto při ní doporučujeme být dítěti plně k dispozici (tedy nedoporučujeme volit toto souhvězdí při větším počtu dětí).
  2. Vyřízneme hvězdy ze žluté čtvrtky.
  3. Na černou čtvrtku nalepíme hvězdy tak, aby odpovídaly tvaru daného souhvězdí. Hvězdy lepíme jenom ty, které jsou na obrázku v materiálech souhvězdí spojené čárou (okolní ne).
  4. Pomocí pravítka a bílé pastelky spojíme hvězdy do souhvězdí podle předlohy.

Druhá část:

  1. Děti obeznámíme s pojmem souhvězdí: Nejprve se jich zeptáme, co to je – kdysi jenom hvězdy vytvářející obrazce, dnes jsou to celé oblasti oblohy kolem těchto obrazců, které mají i své hranice – podobně jako krajiny na Zemi. Pak vysvětlíme, že hvězdičky se nám na obloze jenom jeví, že jsou blízko u sebe, ve skutečnosti ale mohou být velmi daleko od sebe. Také můžeme zmínit, že poznáme cirkumpolární souhvězdí, které můžeme vidět po celý rok, pak také zimní, jarní, letní a podzimní. Nakonec zmíníme, že kdysi dávno Řekové vymysleli spoustu krásných příběhů, které se se souhvězdími pojí. Nazýváme je mytologické příběhy.
  2. Děti dostanou předpřipravené souhvězdí a materiál s příslušným obrázkem a příběhem.
  3. Nejdříve bílou pastelkou dokreslí mytologickou postavu buď podle předlohy, nebo podle svých představ.
  4. Pak zlatou barvou obtáhnou rovné bílé čáry, které už byly předpřipravené pomocí pravítka – tedy ne celý obrázek, který malovaly v předcházejícím kroku. Nejen že souhvězdí bude lépe rozlišitelné, ale také se nespotřebuje tolik zlaté barvy.
    Poznámka: Pokud vyměníte krok 3 a 4, bude pro děti práce se zlatou barvou přímočará, ale pak budete muset čekat, než zlatá barva uschne, aby mohly zase malovat bílou pastelkou.
  5. Děti si přečtou mytologický příběh. Pak si o něm můžete popovídat (je výhoda, pokud mají děti různá souhveždí). Jestli je pro ně takovýto text ještě složitý, mohou si vymyslet vlastní příběh – kreativitě se meze nekladou!

Metodiky byly napsány v rámci Solidárního projektu Generace42, který je finančně podporovaný EU.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *