Úspěšný první rok projektu Generace42

Hledej s námi odpovědi na otázky zítřka!

Úspěšný první rok projektu Generace42

Tisková zpráva

Praha – Uplynul první rok Solidárního projektu Generace42 zaměřený na rozvoj talentované mládeže v oblasti vědy a techniky. O myšlenky, které stály za vznikem Generace42, se podělila koordinátorka Beáta Plaskurová:

„Jelikož jsme již před začátkem tohoto projektu dlouhodobě pracovali s talentovanou mládeží v oblastech vědy a techniky, plně si uvědomujeme její potřeby. Cítili jsme i na sobě, že tyto potřeby často nebyly dostatečně naplněny. Pro tento účel jsme se rozhodli vytvořit projekt Generace42.“

V rámci projektu byla vytvořena široká komunita, kde si nadaní středoškoláci a vysokoškoláci mohou vyměňovat nejen zkušenosti a vědomosti (např. formou přednášek či workshopů), ale také informace o dalších možnostech pro nadanou mládež – soutěže, vzdělávací programy, stáže apod. Také se pravidelně pořádaly neformální setkání, kde byl prostor pro hraní deskových her, povídání si, poznávání se a vzájemnou motivaci a podporu.

Komunita plná nadaných středoškolských i vysokoškolských studentů poskytla možnost mentoringu, kdy starší studenti pomáhali mladším v jejich dalším rozvoji (např. pomoc s hledáním vhodných příležitostí, s výběrem vysoké školy apod.). 

„Díky tomuto přístupu dostali mladší studenti maximální osobní podporu a motivaci pro svůj další studijní růst. Na společných cílech pracovalo celkem 9 dvojic, a to hlavně v oblastech matematiky, fyziky a astronomie,“ objasnil metodik Samuel Amrich.

Kromě mentoringu se účastníci mohli rozvíjet v rámci řady odborných workshopů, zaměřených např. na programování, 3D tisk, psychologii, zpracování dat z vědeckých experimentů a dovednosti v pájení. Významnou roli hrály také workshopy neformálního vzdělávání pro učitele a lektory, které byly zaměřeny na obohacení účastníků o metody neformálního vzdělávání a jejich využití při práci s nadanou mládeží. 

Projekt také klade důraz na psychické a fyzické zdraví nadaných studentů, o které se stará prostřednictvím specializovaných workshopů s odborníky v daných oblastech. V neposlední řadě byly také zveřejněny edukační videa a metodiky zaměřené na vědu a techniku.

„Díky projektu Generace 42 se podařilo vytvořit bezpečné prostředí pro sdílení, učení a socializaci. Naše akce umožnily studentům nejen se něco nového naučit, ale také se starat o své tělo a mysl. Vytvořená komunita nadále poskytuje možnosti pro výměnu zkušeností, vědomostí a informace o dalších příležitostech pro nadanou mládež,“ shrnula první rok existence projektu další organizátorka, Soňa Kerner.

Projekt Generace42 je tzv. Solidární projekt, který byl v rámci programu Evropský sbor solidarity finančně podpořen Evropskou Unií. Solidární projekty představují pro mladé lidi možnost, jak reagovat na různé výzvy v místní komunitě a přinést tak pozitivní změnu. Program Evropský sbor solidarity v ČR administruje Dům zahraniční spolupráce.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Logo-horizontalni-1024x345.jpg.



 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *